ShELFISH

Kaartverkoop start a.s. maandag 7 augustus om 10:00u. 

O. leeft alleen in een kleine ruimte. Geheel teruggetrokken uit het openbare leven weeft deze vrouw haar dagen met routines en patronen aaneen. Haar wereld is haar kamer, haar kamer is haar wereld – in ‘ONE’ is de natuurlijke verbinding tussen O.’s binnenwereld met de buitenwereld verbroken. Zonder connecties met anderen leeft zij een klein leven dat zonder externe gebeurtenissen verglijdt. Waarom kiest O. voor dit verborgen non-bestaan, waarin alleen haar levendige fantasie de monotonie en de eenzaamheid doorbreekt?

In een dynamische cross-over van danstheater, videografie en soundscape toont ‘ONE’ het caleidoscopische verhaal van O. en haar pogingen grip te krijgen op haar omgeving. Het maakt de worsteling en de rijkdom van een volledig afgezonderd bestaan op beklemmende wijze zichtbaar. We laten ons inspireren door de schrijnende verhalen van hikikomori, Japanse (jonge) kluizenaars die niet meer willen participeren in de maatschappij en soms jarenlang hun kamer niet uitkomen. Tegenover deze emotionele verhalen plaatsen we de observerende taal van Georges Perec, een Franse schrijver die in de jaren 1970 de bundel ‘Espèce d’espaces’ schreef. In deze verhalen onderzoekt hij op forensische wijze het begrip dat wij hebben van ruimte.

Hoewel fysiek en sociaal isolement door de corona-pandemie voor ons iets minder vreemd is geworden, blijft het fenomeen van complete sociale terugtrekking moeilijk voor te stellen. Naar schatting kampen meer dan een miljoen Japanners met dit probleem, maar ook in andere landen wordt er de laatste jaren over dit fenomeen gerapporteerd. ‘ONE’ raakt aan deze problematiek door met taal, dans en visuals deze ontelbaar verborgen levens te onderzoeken, vertrekkend vanuit het perspectief van de geheimzinnige O.


Duur 60 min