Noordereiland 31 aug - 3 sept

Plastic Fantastic!

Iedereen herkent het wel: het festival is afgelopen, de mensen gaan naar huis en wat blijft is een deken van plastic. Dat moét en kán anders! Daarom bedachten Peter-Bas Schelling, Peter Ankersmit, Ferna Jalink en Gooitske Zijlstra een vernieuwend concept. Op het Stadsfestival betaalt u met plastic afval. Hoe dan? Met een festivalmuntje van gerecycled plastic. Plastic Fantastic!

Duurzaam festival
Het Stadsfestival is het allereerste festival van Nederland dat haar eigen muntjes maakt met plastic zwerfafval als grondstof! Laat dit een voorbeeld zijn voor alle festivals en evenementen.

Waarom?
Plastic wordt vandaag de dag nog steeds gezien als wegwerpproduct. Zonde, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom zetten wij de eerste stap naar bewustwording: een gerecycled festivalmuntje op het Stadsfestival. Hiermee vragen we aandacht voor plastic afval als nieuwe grondstof.

Resultaat?
Een betere en schonere leefwereld voor nu en later. Samen maken we de ‘straat’ In samenwerking met Trending Industries, Schelling Services, gooitz, Polymer Science Park, GreenPac iLab, Rabobank IJsseldelta, Provincie Overijssel, Novon Schoonmaak, BPD gebiedsontwikkeling, Gestift, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Deloitte, Korrels, ROVA - Mooi Schoon en werken we samen om een ‘plastic straat’ te maken. Daarnaast verzamelden we meer dan 50 kilo verschillende soorten plastic afval (o.a. Pet, PS) uit de gracht, van de straat en uit de recyclebak. Opbrengst: 10.000 festivalmuntjes.

                   

Ga je mee Stadsjutten?

30 augustus gaan we op zoek naar plastic. Niet om het in de prullenbak te gooien, nee om te verzamelen en als grondstof te gebruiken. Doel? Zero Waste: het opgehaalde plastic wordt namelijk gebruikt als festivalmunt van het Stadsfestival. Jong en oud, iedereen kan meedoen! Zin om te gaan stadsjutten? Lees dan snel verder en meld je aan!

Wie zoeken we?
Minimaal tien enthousiaste kinderen om mee te gaan op deze Plastic Fantastic expeditie. Inge Arend van Clean 2 Antartica begeleidt de zoektocht: van haar krijgen alle kinderen een werkboek met een handleiding voor Stadsjutten, waarin kinderen de mogelijkheden van plastic leren. Welke soorten zijn er, welk plastic kun je bij elkaar inzamelen en hoe beïnvloedt plastic ons ecosysteem? Het zijn enkele vragen die de kinderen wordt gesteld met één conclusie: plastic en ander zwerfvuil is een grondstof voor nieuwe dingen. Zero Waste dus!

Hoe, wat, waar?
Van 13.00 tot 14.30 uur gaan we Stadsjutten. Al het afval gaat in een speciale zak, terwijl Inge ons alles leert over plastic. Het begin- en eindpunt is bij Rabobank IJsseldelta [Willemskade 1]. Alle volle zakken worden op de kade gelegd, waarna de Plastic Vissers het meenemen. Op 2 september worden de zakken tijdens het Plastic College op het Stadsfestival geleegd en geanalyseerd. Wat zit er nou eigenlijk allemaal in?

Tot slot trakteert Rabobank IJsseldelta, sponsor Plastic Fantastic, na afloop op limonade met wat lekkers!

Meld je snel aan via: productie@stadsfestival.nl. Vergeet niet je naam en je leeftijd erbij te vermelden, en laat natuurlijk jouw ouders even weten dat je meegaat op dit Pastic Fantastic avontuur!

  

Plastic Vissen in de Zwolse gracht

Wanneer: woensdag 30 augustus

Hoe laat: 15.00-1630 uur

Waar: Opstappen bij Hiawatha Actief | steiger Potgietersingel, Zwolle

Wij zoeken vrijwilligers voor de Plastic Fantastic grachten clean up actie.

Op woensdag 30 augustus gaan we met de Plastic Fantastic boot de gracht op om het plastic afval uit de gracht te vissen. Als we de gracht schoon hebben gemaakt, dient dit plastic afval als grondstof voor de muntjesmakerij op het Stadsfestival! Hoe tof! Het kost je 2 uurtjes van je tijd en we gaan na afloop gezellig een drankje drinken op De Oosterschelde. WDO Delta biedt een drankje aan en De Oosterschelde iets lekkers. Als je een bootje hebt en je wilt die beschikbaar stellen, dan horen we dat ook graag! Je kunt je aanmelden via productie@stadsfestival.nl – vermeld in de onderwerpregel Plastic Vissen. Bedankt en tot woensdag 30 augustus!

Mede mogelijk gemaakt door